Lighterens historie

Mennesket har alltid forsøkt å mestre kunsten å gjøre opp ild. Men hvordan ble vi i stand til å ta med oss et slikt optimalisert opptenningsmiddel i lommen, i motsetning til våre forfedre som bare hadde fakkelsystemet? Som med alt annet er det en begynnelse. Derfor skal vi fortelle om lighterens epos fra oppfinnelsen og frem til i dag.

Lighterens historie.

1) Lighterens fødsel

Alle kjenner historien om de første menneskene som gjorde opp ild med flint? Konseptet med lighterens fødsel startet ikke så langt fra den ideen. En enkel metalllighter som slo mot en flintstein kunne skape gnister og omfavne en tenner. Disse lighterne var smidd av stål med høyt karboninnhold. Vanlige tennere
på denne tiden var tinder, en bomullsveke dynket i en blykromat- eller salpeterløsning eller en forkullet
bomullsveke.

Eksempel på en flintlighter:

2) Oppfinnelsen av Döbereiner-lighteren

La oss starte i begynnelsen av 1800-tallet, nærmere bestemt i 1823, hvor den første lighteren ble oppfunnet, lenge før oppfinnelsen av fyrstikken! Det var
den tyske kjemikeren Johann Wolfgang Döbereiner som fikk muligheten til å starte lighterens historie. Systemet besto av en patron fylt med hydrogen med en platinakatalysator som utløser. Dette er langt fra dagens lightere, som går så langt som til å lage elektriske lysbuer for å skape forbrenning i enden av sigarettene. Litt gammeldags, men det er likevel den første måten å få flammer på!

3) Amadou-lighteren: En kvalitetsforfader

Amadou-lighteren er et av tidens mest praktiske verktøy. Historisk sett er denne lighteren et metallstykke utstyrt med en flint som slås på for å produsere gnister. Disse gnistene ble deretter tent med et tørket stykke amadou, som stammer fra amadouvier, det svampaktige materialet i en sopp.

La oss spole litt frem til 1840-tallet, da dette stykket amadou ble erstattet av en bomullsveke mettet med blykromat. Til tross for dette kaller vi fortsatt denne lighteren for «Amadou Lighter» i dag. ⏳

Rundt 1900-tallet ble ferrocerium oppfunnet av kjemikeren Carl Auer von Welsbach, noe som gjorde det lettere å tenne denne veken. Når et stålhjul kommer i kontakt med denne steinen, oppstår det umiddelbart en gnist, derav navnet «tennstein». Når veken er glødende, må du imidlertid blåse på den for å få den til å antenne. På Briquet Factory tilbyr vi en rekke antikke lightere som etterfølger amadou-lighteren både når det gjelder design og funksjon.

Flammen slukkes veldig enkelt etterpå takket være systemet med en stålperle som trekker i veken. Denne anordningen gjør det mulig å kvele ilden raskt når du trenger det.

4) Bensinlighteren: 1. verdenskrig

Demokratiseringen av bensinlightere skjedde i løpet av soldatenes historie under første verdenskrig. Under stillingskrigen var friksjonstennstikker (oppfunnet i 1827) ikke så lette å oppbevare på grunn av fuktigheten i skyttergravene, i tillegg til at de avslørte soldatenes tilstedeværelse. Bensinlighteren, også kjent som «Briquet des Tranchées» eller «Briquet des Poilus«, var et produkt av skyttergravshåndverket og ble utviklet på grunnlag av Amadou-lighteren, kombinert med en liten metalltank. Lighteren var enkel å lage og inneholdt et lett destillat av petroleum som bomullsveken ble dynket i. De kunne fylles på nytt og var derfor et uunnværlig redskap for røykere, som det var mange av på den tiden!

Dersom disse lighterne hadde lang levetid og kunne fylles på nytt, var de svært nyttige for soldater, og det er de fortsatt i dag. Slik fungerer det:

I et etui blir en veke dynket i drivstoff ved kapillærvirkning. En tennstein presses mot et tommelhjul ved hjelp av en fjær. Når knotten aktiveres med tommelen, oppstår det en gnistregn som antenner drivstoffdampene.

Vi har tilfeldigvis et stort utvalg av kvalitetsbensinlightere hvis du vil ta en titt, så ikke nøl! Kan du finne en «briquet to suit your look»? (Vi har også en veiledning: Lær hvordan du fyller på Essence-lighteren, den kan alltid komme til nytte!)

5) Gasslighteren: Industriell produksjon

Vi er tilbake i Frankrike med Henry Pingeots
oppfinnelse: Gasslighteren (eller senere Briquet Bic). Han var direktør for firmaene Bic og Flamagas, Marc Quercia, kjent for sitt kontorutstyr (hovedsakelig penner), som lanserte de første modellene på markedet i 1948, med Gentry (lommetenner) og Crillon (bordlighter).

Siden 1960-tallet har denne typen engangslightere blitt produsert i industrielle mengder og eksportert over hele verden slik vi kjenner den i dag. Den konkurrerer om å være billig (for eksempel med Clipper-lighteren), og går ut på å antenne en brennbar gass, hovedsakelig på samme måte som bensinlightere.

6) Solcelle-lighteren: Overlevelsesverktøyet

Patentet på denne oppfinnelsen ble innlevert på 1870-tallet, men ble først utviklet på 1970-tallet. Denne lighteren består av et konkavt speil eller en linse som konsentrerer lyset på et nøyaktig punkt for å antenne gjenstanden. Nå finnes det flere modeller med hovedsakelig aluminiumslinse. Ingen brennbare stoffer, mekanisme, veke eller stein. Den eneste forutsetningen er selvfølgelig at det er solskinn, noe som er svært praktisk under flerdagsturer i ørkenen. ☀

7) Stormlighteren: Blåser det? Never mind

I årene som fulgte dukket det opp flere andre lightere. Vi har dessverre ingen eksakt dato, men et vanlig syn på 2000-tallet var den berømte stormlighteren eller butangasslighteren, den perfekte hjelperen for sigarrøykere. Det
spesielle med denne er at flammen tåler all slags vær! Det er takket være en glødetråd som sørger for at flammen holdes ved like. Denne lighteren er den ideelle følgesvennen for deg som ønsker å trosse vær og vind uten å måtte finne en krok for å tenne sigaretten mot en vegg.

Det er verdt å merke seg at denne lighteren har en justerbar flamme takket være en messingskrue på undersiden som gjør at du kan endre høyden på den ved å vri på den. Det er også en type lighter som kan etterfylles!

Ingenting kan være mer praktisk enn denne typen lighter. Kombinerer både stil og nytteverdi Ikke vent lenger med å skaffe deg en av dem fra vår unike Storm Lighter-kolleksjon! Få med deg Lighterens historie også!

Du finner også en veiledning for å lære hvordan du lader opp din Storm Lighter med en flaske gass, så bruk den godt!

8) Chalumeau-lighteren: Den bærbare flammekasteren

En av de nyeste lighterne på markedet, vi snakker her om Jet Flame Lighter, eller også kjent som Chalumeau Lighter, en ekte vindbryter og ildlighter! Navnet kommer naturligvis av flammens likhet med en sveisepistol. I beholderen inneholder den en blanding av gass og oksygen. Denne blandingen gjør det mulig å motstå en mye høyere varme enn en vanlig lighter, helt opp til 1300 °C!

På den
annen side har denne lighteren ingen glødetråd som holder flammen tent når det blåser. Ideell til å tenne griller, chicha-kull eller til og med sigarer, en ekte varm følgesvenn.

9) Induksjonslighteren: Modernitet…

Nå har vi muligheten til å ha elektriske lightere i lommene, men det er fortsatt et skritt fremover sammenlignet med begynnelsen nevnt ovenfor! Faktisk er induksjonslighteren et elektrisk piezosystem med oppvarmingsmotstand ved elektrisk kontakt, akkurat som en elektrisk induksjonstopp for matlaging. En enkel berøring av en taktil sone er alt som skal til for å utløse systemet til denne elektroniske lighteren, så du kan tenne sigarettene dine i all slags vær, men også lade via USB, med en lader som er helt klassisk.

Sulten på modernitet med stil? Skynd deg til vår kolleksjon av induksjonlightere og finn det du har savnet hele tiden for å komplettere samlingen din.

10) Electric Arc Lighter: rett og slett elektrisk

En av de nyeste innovasjonene det siste året er nettopp Electric Arc Lighter! Dette er en USB-lighter med et system som skaper en elektrisk lysbue via elektroder ved et enkelt fingertrykk på en taktil knapp. Oppladbar via USB, akkurat som induksjonslighteren, er det ikke lenger behov for en flamme i disse moderne lighterne. Dette innebærer naturligvis også at de kan brukes i all slags vær. Ikke lenger behov for engangslightere eller å ha med seg påfyll. Helt klart en av de stiligste og mest stilrene innovasjonene i vår tid!

Også for denne typen lightere har vi flere svært interessante modeller, spesielt for deg. Hvis du vil ha en lighter som både er moderne, samtidig som du slipper å bære med deg påfyll, og som samtidig har en atypisk stil, skal du velge en! ⚡

Hvis
du også ønsker å sette ditt preg på historien, kan du tenne ilden.strong>bålet med en av disse lighterne i butikken vår og ikke nøl med å variere gleden mellom dem!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *